2024(e)ko abenduaren 2(a), astelehena

Merkataritzari eta ostalaritzari NIK GERNIKAN IV. Sariak ematea

NIK GERNIKAN IV. SARIEN BANAKETA

Informazio hau gazteleraz ere irakurri dezakezu

2024KO SARITUAK:

  • Denda Berria: MAI-ONA
MAI-ONA elikagai-saltoki berri bat da, eta zerbait berria sortzeko gai izan da "bizitza guztiko" sektoretzat har dezakegun sektore batean. Denda ez da denda ekologikoa, ez da delikatessen denda, ez da auzoko frutadenda. Hiru ereduekin ezaugarriak partekatzen ditu baina zerbait desberdina da. Inguruaren zaintzan eta pertsonen arteko harremanetan fokoa jartzen duen proiektua da. Ekoizle zein bezero zeharo mimatu egiten ditugu. Eta ekoizleak zainduta ingurua zaintzen da ere.

Mahai ona kontzientzia da, inguruari arreta jartzen dion begirada, munduan bakarrik ez gaudela aitortzen duen espazioa. Nondik gatozen eta nora goazen galdegiten duen bazkalondo amaigabea.

Mahai ona mundu oso bat da, plater bateko osagaietan biltzen den mundua. Egun berri bakoitz oro lanera jeikitzen den baserritarraren mimoa. Eguraldiaren zain dagoen uzta. Ilgorako ekaitzarekin ernetako haziaren indarra. Mahai ona plazerra da, zirrararen kili-kilia, konpartitzen duenaren emozioa eta zoriona.

Mahai ona jaten eta edaten dugunaren ezagutza da, aukeraketa, egiten duenarekiko begirune eta harremana. Mahai ona lurra da, bizitzaren sehaska, sortu gintuen munduaren osasuna.

Mai-Ona mahai ona da, mahai ona egiteko zure etxea.

Saria María Aguirrek jaso zuen Noelia Sernaren eskutik, Gernikako Merkatari, Ostalari eta Zerbitzu enpresen Elkarteko presidentea.

  • Auzoko merkataritza: JESUS MARI harategia
Jesus Mariren istorioa 2000. urtean hasi zen, negozioan aurreko jabea zen Humberto Uncetaren lekua hartu zuenean. Baina harakin gisa izandako esperientzia lehenagotik zetorren, Bermeon beste harategi bat baitzuen.

Ordutik gaur arte, haragiaren kontsumoa asko aldatu da. Hala ere, Jesus Mari, igartzen zuen joerari aurrea hartuz, aurrez prestatutako platerrak prestatzen hasi zen bere establezimenduan. Bere harategia aitzindaria izan zen Gernika-Lumon produktu hauek eskaintzen. Gaur egun, aurrez prestatutako janaria da zure dendako produktu nagusia.

Baina harategia zerbaitegatik ezaguna bada, hau ez delako jasotzen duen lehen saria. Jesus Mari ohiko parte-hartzailea (eta irabazlea) da txorizoen eta odolkien lehiaketetan. Kalitate handiko produktuak dira, eskaintzari gehigarri bat ere ematen diotenak, eta Madrilen ere eskatzen dituzte.

Saria Jesús Mari Martijak jaso zuen Jorge de Franciscoren eskutik, ENFOKAMER Euskadiko Merkataritzaren Behatokiko arduraduna.

  • Ostalaritza: ZALLO BARRI jatetxea
ZALLO BARRI 1975ean hasi zen, Javier Ordorika eta Andone Zorrozuaren eskutik. Baserri giroko jatetxea da, oso atsegina, eta erretegi handia du bistan. Horrek guztiak, kalitate handiko lehengai batez hornituta, sentsazioen jaialdi bihurtzen zuen lokala.

1984an belaunaldi berri batek, Iñigo Ordorikak, hartu zuen lekukoa eta jatetxearen ardura hartu zuen. Odol berria, sukaldaritza munduan prestakuntza eta esperientzia handia duena. 2001. urtean lokala erabat eraberritu zen, eta orain tradizioa eta modernitatea, teknika eta sormena batzen dituen menu bat aurkeztuko da. Eskaintza bat eta lehen mailako lantaldea.

2013an, Eneko Ordorika jatetxearen ardura hartu zuen. Sukalde artean jaio eta hazitako jatetxea da, eta atzean prestakuntza profesional eta akademiko handia duten sukaldarien bilduma horretakoa ere bada. Pasioa, esperientzia, profesionaltasuna eta prestakuntza batzen dituen jendea. Hiru belaunaldiren ondoren, ZALLO BARRI janari onaren eta mahai onaren gune gisa finkatu da.

Saria Eneko Ordorikak jaso zuen Jon Lejarraga Enbeitaren eskutik, Gernika-Lumoko Udalaren Merkataritza zinegotzia.

  • Ibilbide komertziala: BIDAGUREN gozotegia
BIDAGURENen historia 1942an hasten da, eta esan dezakegu bere jaiotza zirkunstantzien ondorio izan zela, eta horrek ez du eragotzi Gernika-Lumoko udalerrian erreferente bihurtzea. Arrakastaren gakoa: tradizio osoa mantentzea lehen bi belaunaldien errezetekin, berrikuntzaren aldeko apustuarekin batera.

Gozotegiaren sortzailea Pedro izan zen. Saltokiak janari-denda gisa funtzionatu zuen, baina nagusiki jangela-zerbitzua zuen gozogintza-gozotegi bat zen, orduan merendero gisa ezagunagoa zena. Lehen erreleboa Pedro 1956an hil zenean gertatu zen, negozioaren ardura bere seme Pedrok hartu zuelarik. Geroago, 1987an, biloba, Imanol, enpresara batu zen, eta gaur egungo jabea da, 2019an Pedro (semea) hil ondoren.

Bere produkturik bereizgarrienetako bat, Ori-Baltza, bere garaian Imanolen aitaren apustu bat izan zen, Gernikarako gozoki tipikoren bat sortzeko asmoarekin. Bestalde, arroz pastelak eta Gabonetako turroien berrikuntza mantentzen jarraitu dute.

Saria Imanol Bidagurenek jaso zuen Jose Mari Gorroñoren eskutik, Gernika-Lumoko alkatea.


Ekitaldiaren bideo osoa: OIZMENDI TELEBISTA

EGILEA:
Borja Escalona
Merkataritzarako Teknikaria
Gernika-Lumoko Merkataritzako Bulego Teknikoak sortua


ZURE USTEZ BERRI HAU INTERESGARRIA DA ZABALDU INTERNET-EN:

iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina